Un subiect mai delicat

Un subiect mai delicat

Voi continua sa va vorbesc despre impozitarea companiilor. Azi ma voi opri la unul dintre subiectele care s-a dovedit printre cele mai dificile la examenul de ACCA F6 „Romanian taxation”: cand si cum aplica societatile comerciale „calculul anual al impozitului pe profit”:

In primul rand nu trebuie sa uitati ca o companie nu poate opta pentru calculul anual al impozitului pe profit daca:

–       anul anterior nu a fost platitoare de impozit pe profit pentru intreg anul, sau daca

–       anul anterior a fost platitoare de impozit pe profit pentru intregul an, dar a inregistrat pierdere fiscala.

In al doilea rand, mai trebuie sa stiti ca odata ce o companie a optat pentru calculul anual al impozitului pe profit, acesta trebuie mentinut minim 2 ani fiscali.

Pare simplu, dar ce se intampla daca o companie care a optat pentru calcului anual al impozitului pe profit, descopera la sfarsitul primului an ca are pierdere fiscala?! Conform legii, in anul urmator, aceasta companie este OBLIGATA sa aplice calculul anual al impozitului pe profit DOAR ca, in acest an, platile anticipate de impozit pe profit nu vor mai fi calculate folosind formula „impozitul anului trecut*indicele de inflatie/4” pentru ca impozitul anului trecut = 0, ci vor fi calculate pe baza profitului contabil, folosind formula „16%*profitul contabil al trimestrului” si vor trebui platite numaipentru primele 3 trimestre pana pe 25 al lunii urmatoare trimestrului (25 Aprilie, Iulie si Octombrie).

Bineinteles ca si in acest caz, calculul si declararea impozitului final si plata oricarei diferente rezultate vor trebui facute pana pe 25 martie anul urmator.

Mult succes in continuare!

Madalina

Share

Leave a Reply

0

Your Cart