Azi despre veniturile obtinute in strainatate (de catre companii din Romania)

Azi despre veniturile obtinute in strainatate (de catre companii din Romania)

Conform codului fiscal, companiile inregistrate in Romania platesc impozit pe profit pentru profitul realizat de acestea oriunde in aceasta lume.

In plus, pierderea fiscala poate fi reportata si folosita pentru reducerea bazei de impozitare timp de 7 ani fiscali consecutivi daca este realizata in Romania sau in tari cu care Romania a semnat Conventii de Evitare a Dublei Impuneri.

Dar daca pierderea fiscala este realizata într-o tara care nu are semnata Conventie de Evitare a Dublei Impuneri cu Romania, atunci aceasta poate fi reportata si folosita pentru reducerea bazei de impozitare doar pentru urmatorii 5 ani fiscali consecutivi si, nu va putea reduce decât baza de impozitare creata in tara in care s-a realizat pierderea fiscala.

Prin urmare, o companie înregistrată in Romania care realizeaza venituri si in alte tari, va trebui sa consolideze toate veniturile si toate cheltuielile realizate in Romania si in tarile care au semnat Convenție de Evitare a Dublei Impuneri cu Romania. In acest fel:

–       Pierderea fiscala realizata intr-una din aceste tari va putea reduce profitul fiscal realizat in alta tara si

–       Pierderea fiscala consolidata va putea fi reportata si folosita in următorii 7 ani fiscali consecutivi

Mai mult decât atât, daca Convenția de Evitare a Dublei Impuneri stipuleaza ca profitul realizat in tara sursa este exceptat de la impozit in cealalta tara, atunci toate veniturile realizate într-o astfel de tara vor trebui considerate venituri neimpozabile, iar toate cheltuielile vor fi cheltuieli nedeductibile (firesc).

Iar daca in Conventie se stipuleaza aplicarea creditului fiscal, atunci, pentru impozitul pe profit platit intr-o astfel de tara vom beneficia de credit fiscal in Romania.

Pe de alta parte, veniturile si cheltuielile realizate in tari care nu au semnat Convenție de Evitare a Dublei Impuneri cu Romania vor fi tratate separat pentru ca pierderea fiscala realizata într-o astfel de tara nu poate fi folosita decât pentru reducerea bazei fiscale realizate in acea tara si numai pentru 5 ani fiscali consecutivi. In plus, pentru impozitul platit intr-o astfel de tara nu exista credit fiscal.

Mult succes!

Madalina

Share

Leave a Reply

0

Your Cart