Sponsorizarea sau activitatea de protocol si TVA

Sponsorizarea sau activitatea de protocol si TVA

Azi va continua si voi povesti tot despre “livrarile de bunuri/prestarile de servicii” assimilate celor pentru consideratie (“deemed delivery/supply”).

Cred ca cei care nu lucreaza in fiscalitate au nevoie de o clarificare suplimentara.

Legea spune ca un cadou oferit in scopuri de protocol va fi considerat livrare contra consideratie pentru tot ce depaseste suma de 100 lei (net de TVA). Prestarile de servicii pentru protocol nu sunt asimilate niciodata “prestarilor pentru consideratie”. Pentru aceste prestari de servicii (de ex. invitatii la restaurant) nu se colecteaza TVA.

Cand este vorba despre bunuri sau servicii oferite cu titlu gratuit in cadrul contractelor de sponsorizare, acestea sunt considerate livrari/prestari contra cost/consideratie pentru tot ce depaseste 0.3% din turnover (care pentru TVA inseamna suma tuturor livrarilor cu/fara drept de deducere).

In plus trebuie sa stiti ca daca evaluarea livrarii assimilate in cazul cadourilor pentru protocol se face pentru fiecare cadou in parte la data la care acesta este oferit, evaluarea livrarii/prestarii in cadrul activitatilor de sponsorizare va fi facuta doar la incheierea exercitiului financiar. Deci, in timpul exercitiului financiar, pentru orice bun oferit sau pentru orice serviciu prestat in cadrul unui contract de sponsorizare nu va fi colectata TVA, iar la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar se va calcula pe de o parte turnover-ul si limita de 0,3% din turnover, pe de alta parte costul total al bunurilor si serviciilor oferite in cadrul contractelor de sponsorizare si se va colecta TVA pentru suma care depaseste 0.3% din turnover. Acest lucru se va realiza in ultimul decont de TVA al exercitiului financiar.

Bineinteles, daca aveti nevoie de mai multe amanunte va sfatuiesc sa mai urmariti odata Lectia 3 din capitolul de TVA al cursului pentru examenul ACCA F6 Romanian Taxation!

Mult succes!

Madalina

Share

Leave a Reply

0

Your Cart